Premium wijnen Snelle bezorging Altijd persoonlijk wijnadvies

Zevenstar Speciaalbier uit Nieuwegein


Zevenstar bier komt uit Nieuwegein en is dan ook met recht een plaatselijke specialiteit. Dit speciaalbier wordt gebrouwen op initiatief van het Zevenstar Bier collectief. In 2013 ontstond het idee om voor Nieuwegein een eigen soort bier te brouwen. Dankzij een georganiseerde bier brouw wedstrijd voor thuisbrouwers uit Nieuwegein is dit gelukt. Het recept van de winnende deelnemer is omgetoverd tot het eerste Zevenstar speciaalbier. Zo leveren wij al sinds 2014 de lekkerste lokaal gebrouwen Zevenstar Bieren. Nog steeds wordt er ieder jaar één wedstrijd uitgeschreven waaraan thuisbrouwers uit Nieuwegein kunnen deelnemen.Weergave:
 

Het ontstaan van Zevenstar Speciaalbier

De naam “Zevenstar” komt voort uit de geschiedenis van de Brouwerij “De Zevenstar", eem plaatsleijke brouwerij uit Jutphaas. Deze brouwerij stond op de hoek van de Nedereindse zandweg en de Zandweg naar Utrecht. In 1736 werd de Zevenstar brouwerij voor FL.6600,- aangekocht door Cornelis van Wijngaerden en op 16 december 1765 brandde de brouwerij voor een groot deel uit. Zevenstar is afgeleid van het woord “zevenster”. Dit is een vertaling van het woord Ursa Major, het sterrenbeeld; de Grote Beer. Het woord Zevenstar zou volgens overlevering een Jutphaas dialect zijn. Cornelis van Wijngaerden, oefende bijna 30 jaar het brouwersvak in “de Zevenstar” uit. Tot in december 1765 de brand uitbrak en de brouwerij veranderde in een rokende puinhoop.

Cornelis besloot toen om al zijn bezittingen in Jutphaas te verkopen. Hijzelf vestigde zich in Amsterdam. De resten van de brouwerij leverden bij een publieke verkoop niet meer op dan fl. 1300. Verondersteld mag worden dat letterlijk alles verloren was gegaan: gebouwen, gereedschappen en alle voorraden. Dit betekende gelijk het einde van deze bierbrouwerij. Eind 2015 zou dit, als de brouwerij, nog bestaan had, voor deze brouwerij een jubileum jaar geworden. Het leek ons een bijzondere uitdaging om 250 jaar later wederom een heerlijk gebrouwen eigen Nieuwegeins biertje te kunnen drinken met de naam: ‘Zevenstar’.