Eigen Import Snelle bezorging Altijd persoonlijk wijnadvies

Merlot

Merlot druif

De naam merlot komt van het woord merle, wat Frans is voor merel. Merlot is een klassiek druivenras dat in de Bordeauxwijnen wordt verwerkt in combinatie met cabernet sauvignon en cabernet franc. De merlot druif werd lange tijd beschouwd als een inferieure druif die zelf geen persoonlijkheid bezat en die in de Médoc en Pessac-Léognan/Graves enkel werd gebruikt om de scherpe kantjes van de cabernet er af te halen. Waar hij wel alleen verscheen en een verrassende, volle, rijpe, weelderige persoonlijkheid toonde met een uitnodigende sappigheid was in Saint-Émilion en Pomerol. Pas toen beide wijngebieden uit de schaduw van hun buren traden kon de merlot druif uit de schaduw van de cabernet treden. Sindsdien werd hij met succes in Californië aangeplant en later volgende zowat alle streken van de wereld.

De merlot druif en de wijn

De merlot druif houdt van een koeler klimaat dan cabernet. Doorgaans produceert hij een zachte rode wijn met een rijke textuur en een laag zuur en tanninegehalte. Merlot bezit in ruime mate de smaak van zwarte kersen, chocolade en vruchtencake. Het alcoholgehalte bedraagt 11-12%. De wijnen geuren naar rode vruchten (braam, kers en zwarte bes), specerijen (peper), pruimen, leer, rook en viooltjes. Over het algemeen zijn de cépagewijnen van merlot relatief vroeg op dronk.

Waar wordt de merlot druif aangeplant?

De merlot druif is één van de koningen der druiven in Bordeaux maar wordt verder in Frankrijk ook nog met succes in de Languedoc verbouwd. Verder is hij geliefd in Californië, Italië, Oost-Europa, Chili en zelfs tot in Australië, Nieuw Zeeland en Zuid-Afrika.


Weergave:
 

Geen producten gevonden...